Kick off Kids News Peru
Pictures and a press release about the first meeting in Lima, Peru with all stakeholders, to start a Kids News program in Peru in the summer of 2007.
by Ole Chavannes, 20 maart 2007

Lima, 16th of March

Visiting a school in Lima to ask kids what kind of news program they would like to watch

Hennah Draaibaar from the Surinam TBL 'Tien Minuten' Kids News, ready to train a new team in Peru, together with Marga van Beusekom (NOS Jeugdjournaal, the Dutch kids news) and Bart van Hattum (ex NOS Jeugdjournaal), during the coming two months.
More info > check freevoice.nl

The closing session in the garden of the Plan Peru office, with journalists and management from RED TV, children (representing youth organisations), Plan Peru and Plan Netherlands, the Dutch Embassy and the Free Voice's Kids News Network team (the
trainers already left).

Lima, March 15th

Bernardo, the fresh editor in chief explains his idea on the program format

The new team from RED TV

RED TV's director Carlos with his beloved Beatle

After two full days of discussions, we'll visit a school in Lima tomorrow, a Plan Peru project

Lima, March 12th

Just arrived in Peru after a relaxed flight. We're here to kick off the Kids News Peru with RED TV. First impression: Lima (8 million) is a clean and salty city at the ocean. At 9 pm it was 29 degrees, not bad ;-)

So Jezus was born in Lima

Bonaire airport (a piece of tropical Dutch soil, on the way to Lima)

Free Voice press release in Dutch.
[23 03 2007]
Jeugdjournaal Peru van start

Ook kinderen in Peru krijgen het jeugdjournaal op de buis en online. Een jeugdjournaal zoals we dat in Nederland kennen, maar met nog meer participatie van kinderen zelf. Twintig vrijwillige ?kindercorrespondenten? sturen vanuit heel Peru eigen reportages op en een aantal jongeren draait mee in de redactie, om er voor te zorgen dat het Peruaanse jeugdjournaal nieuws brengt, dat kinderen zelf belangrijk vinden.

Free Voice's Kids News Network (KNN) heeft samen met Plan Nederland afgelopen week het startschot gegeven voor een nieuw op te zetten jeugdjournaal in Peru voor televisie en internet. KNN heeft in de hoofdstad Lima van 14 tot 16 maart een zogenoemde 'kick-off' gehouden in samenwerking met Plan Peru en de nieuwe jeugdjournaalredactie van mediapartner RED TV.

RED TV is een netwerkorganisatie van 30 onafhankelijke lokale omroepen in Peru, die allemaal het jeugdjournaal gaan uitzenden. De RED TV partner in Lima, TV Cultura, produceert het jeugdjournaal. TV Cultura is al 4 jaar een partner van Free Voice. De verwachting is dat minstens zes miljoen kijkers per uitzending worden bereikt, vooral in de provincies van Peru.

Tijdens de drie dagen durende 'kick-off' hebben de journalisten en directie van RED TV kennis gemaakt met ervaren jeugdjournaaljournalisten, die de komende twee maanden verschillende workshops verzorgen. Marga van Beusekom (eindredactrice NOS Jeugdjournaal), Hennah Draaibaar (hoofdredactrice van ?Tien Minuten?, het Surinaamse jeugdjournaal) en Bart van Hattum (oud verslaggever NOS Jeugdjournaal en nu freelance programmamaker in Spanje) waren aanwezig om een eerste introductie te geven over hoe je een jeugdjournaal ontwikkelt. Zij verzorgen samen met drie Peruaanse trainers (ervaren filmmaker, editer en online publisher) 8 workshops vanaf april.

Meer foto's van de start van het jeugdjournaal is te zien op de Peruaanse website: www.knnperu.com.

Het jeugdjournaal in Peru is qua opzet een nieuwe formule, omdat jongeren participeren in de redactie. Naast een professioneel kernteam van 8 journalisten, wordt een 'kinderredactie' van 7 jongeren gevormd, in nauwe samenwerking met Plan Peru. Beide redacties bedenken samen onderwerpen en gaan mee op rapportage. Of de jongeren ook het programma gaan presenteren, wordt de komende twee maanden door middel van pilots (proefuitzendingen) bekeken. De jongeren werken alleen op vrijwillige basis mee en nemen geen zware klussen, zoals filmen en monteren, op zich.

Daarnaast gaan in acht steden in Peru rond de twintig 'kindercorrespondenten' voor het Peruaanse jeugdjournaal filmen. Zij maken zelf korte bijdrages over hun leven en kindernieuws uit hun regio met handycams. Deze bijdrage verschijnen op de website van het Peruaanse jeugdjournaal, waar kijkers kunnen stemmen. Het item met de meeste stemmen wordt die week op tv uitgezonden. Plan Peru verzorgt de training van deze acht correspondententeams.

Het jeugdjournaal in Peru sluit aan bij het Child Media programma dat Plan Nederland met partners uitvoert in zeven latijns amerikaanse landen en waarbij de betrokkenheid en inbreng van de jeugd bij hedendaagse discussies gestimuleerd wordt.

Het jeugdjournaal in Peru is het vijfde programma met nieuws voor kinderen dat Free Voice initieert (vanaf 2004 heeft KNN opgezet met jeugdjournaals in Afghanistan, Suriname, Zuid-Afrika en Zambia).

Meer nieuws over de ontwikkeling van het Peruaanse jeugdjournaal zal te volgen zijn op www.freevoice.nl en
www.plannederland.nl.

contact home news photo video article cartoon archive links react